بر اساس سند چشم انداز 20 ساله کشور؛ وظیفه بسیار سنگین امنیت غذایی بر عهده بخش کشاورزی و منابع طبیعی گذارده شده است. جامعه ایرانی در افق این سند در سال 1404 باید به جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه آسیای جنوب غربی دست یابد که این امر از طریق جنبش نرم افزاری و تولید علم، رشد پر شتاب و مستمر اقتصادی، ارتقای نسبی سطح درآمد سرانه و رسیدن به اشتغال کامل تحقق خواهد یافت. از سوی دیگر برنامه چهارم توسعه اقتصادی کشور به عنوان اولین قدم برنامه ای در راه عملی ساختن سند چشم انداز 20 ساله کشور با تاکید بر منابع دانش آگاهی، سرمایه انسانی و فناوری نوین، دستیابی به اقتصاد متنوع و رشد بهره وری عوامل تولید میسر دانسته و در بخش کشاورزی یکی از راهکارهای مهم دستیابی به این امر از طریق توسعه چشمگیر تحقیقات کاربردی کشاورزی، پشتیبانی از کارآفرینی، نوآوری و استعدادهای فنی و پژوهشی پيشبينی گردیده بود.
مرکز تحقیقات کشاورزی ورامین به منظور فعاليتهاي تحقيقاتي در زمينه توليد و تكثير بذور اليت غلات و پنبه، اولين بار در سالهاي 1304 در مزارع اطراف ورامين ( منطقه فيلستان كنوني ) تحت نظارت سازمان خواربار جهاني آغاز گردید، پس از آن در سال 1305 اولين ساختمان بنگاه اصلاح بذر در محل فعلي مركز (ورامین) احداث شد. در طي اين سالها مركز با عناوين مختلفي همچون: فارم مدل، اداره فلاحت، چغندركاري، بنگاه كشاورزي، اصلاح نباتات و مركز تحقيقات اصلاح و تهیه نهال و بذر به فعالیتهای تحقيقاتي خود ادامه داده است.
مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي استان تهران حاصل ادغام مركز تحقيقات كشاورزي ورامين ، معاونت موسسه تحقیقات پنبه کشور و مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان تهران می باشد که اواخر سال 1387 طبق مصوبه هيأت امناي سازمان تحقيقات این ادغام انجام پذیرفت تا مركزي توانمند با پتانسيل هاي بالا از نظر نيروي انساني و فضاهاي تحقيقاتي با نام شكل گيرد و در سال 1394 نیز مرکز آموزش شهید زمانپور با این مرکز ادغام شد.
این مرکز با توجه به موقعیت مناسب جغرافیایی و بهره گیری از توان علمی اساتید مجرب در چهار حوزه آموزش کارکنان، آموزش بهره برداران، آموزش های رسمی(کار دانش، مهارت سنجی) فعالیت دارد.