این بخش یکی از مهمترین بخش های مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران می باشد و فعالت های تحقیقاتی خود را بطور محدود از سال 1308 و بطور وسیعی از سال 1320 آغاز نموده وتا کنون ادامه دارد .
قدیمی ترین فعالیت های این بخش مربوط به تحقیقات غلات است که با قدمتی حدود 60 سال هر ساله برنامه هاي ازديادي وپرورشی گندم و جو را دنبال نموده و در حدود يك ششم بذر گندم و جو مورد نياز مناطق معتدل سرد كشور را توليد نموده است.
حاصل این پژوشها معرفی ارقام مختلف گندم و جو از جمله ارقام گندم طبسي، نارین، سیوند، سیروان، قدس، برکت، پیشتاز، مهدوی، شیراز و بهار و همچنین ارقام جو اصلاح شده ریحان و نیک، بهرخ، ریحان03، نصرت، یوسف، گوهران و لوت بوده است. از جمله ارقام معرفی شده در زمینه سبزی و صیفی میتوان به اسفناج برگ پهن و طالبی سمسوری و در زمینه دانه های روغنی، مشارکت در معرفی ارقام گلرنگ گلدشت و کلزای زرفام اشاره کرد. تحقیقات در زمینه سبزی و صیفیاز سال 1387 با انتقال بخش ستادی تحقیقات سبزی و صیفی به کرج، انجام تحقیقات به زراعی و به نژادی در ارتباط با برخی از مهمترین محصولات سبزی و صیفی از جمله خیار، گوجه فرنگی، خربزه، طالبی و بادمجان به عهده این بخش گذارده شده و تا امروز طرحهای متعددی در این زمینه اجرا شده است. رقم طالبی سمسوری آخرین رقم طالبی است که توسط این بخش معرفی و در اختیار کشاورزان قرار گرفته است. تحقیقات بر روی دانه های روغنی بویژه کلزا و گلرنگ از سال 1385 به طور خاص در این مرکز آغاز شده و از جمله دستاوردهای حاصل طرحهای متعدد اجرا شده بر روی این محصولات، مشارکت در معرفی دو رقم اصلاح شده گلرنگ گلدشت و پدیده است .تحقیقات ذرت و گیاهان علوفه ای از دهه 1340 با تحقیقات گیاهان علوفه ای و به ویژه گیاه یونجه آغاز و از دهه 1350 تحقیقات ذرت نیز در دستور کار قرار گرفت. این بخش تا سال 1394 تحت عنوان بخش اصلاح و تهیه نهال و بذر فعالیت داشته است.